Falafel w domu, palce lizać

Falafel w domu

Nie jestem weganem, ale zawsze smakował mi dobry falafel i tu jest problem, nie można znaleźć dobrego falafela, który nie wyczyści mojego portfela. Serwowane w większości kebabów smakują jak głęboko smażona bawełna zmieszana z 2-tygodniowym przewodnikiem telewizyjnym, a modne hipsterskie knajpki, które serwują posiłki z hummusem i falafelem chcą rękę i nogę za garść przetworzonej cieciorki. Nie będę przepłacać za cieciorkę i pietruszkę na głębokim oleju facetowi który nawet nie potrafi się golić i nosi damskie spodnie. Więc poczytałem kilka przepisów i wymyśliłem własną wersję. Zaufaj mi, ten falafel jest niesamowity.

Co potrzebujesz?

2 szklanki suszonej cieciorki (nie używaj puszkowej, to jest dobre na hummus)
1 duża cebula
4 ząbki czosnku (dodać więcej, jeśli lubisz czosnek)
Około pół szklanki posiekanej świeżej pietruszki
Około pół szklanki posiekanej świeżej kolendry
łyżeczka kuminu
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka pieprzu
łyżeczka z ostrej papryki lub cayenne
2 – 3 łyżki stołowe mąki
1 jajko
sól dla smaku
Musisz moczyć cieciorkę przez 12-24 godziny w wodzie, będą pęcznieć i podwoją objętość, więc użyj większego pojemnika niż pierwotnie wymagany.

Kiedy napęcznieją, musisz z miksować je w malakserze. Miksuj pulsacyjnie, nie miel ich na miazgę, raczej chcesz, aby wynik końcowy był luźnymi wiórami lub drobnymi kawałkami. Więc lekko pulsuj, często mieszaj. Zrzucić wszystko do miski. Następnie weź wszystkie pozostałe składniki, z wyjątkiem mąki i wymieszaj w malakserze na drobną pastę, dodaj ją do cieciorki i wymieszaj aż uzyskasz jednolitą masę. Jeśli będzie zbyt mokra, aby utrzymać kształt, dodaj mąkę, aby ją zagęścić.

Pozostaje tylko głębokie smażenie. Użyj słonecznikowego lub oleju rzepakowego nie smaż na oliwie z oliwek lub używaj nowego i modnego oleju kokosowego, który jest świństwem. Falafele potrzebują około 5 min głębokiego smażenia. Używałem łyżki do lodów, aby utworzyć połowę piłki, spłaszczyć ją lekko palcem i delikatnie opuścić do wrzącego oleju. Dobrze mieć kilka zrobionych z wyprzedzeniem, więc wszystkie włoży się razem w tym samym czasie.

Wyjąć, ułożyć je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju. I jemy! Chrupka skorupka i aromatyczny miękki parujący środek, palce lizać. Smakują mi z lekkim sosem na bazie jogurtu i koperku oraz trochę sambal oelek dla tego pikantnego kopa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>